Het is een flink stuk rijden van Glacier National Park naar Yellowstone National Park. Via de kortste route heb je het al gauw over 7,5 uur pure reistijd. Wij kiezen er daarom voor om dit stuk in twee dagen te rijden. Op die manier hebben we ons gisteren niet hoeven haasten in Glacier National Park. Bovendien biedt het ons vandaag de mogelijkheid om Yellowstone met een omweg te benaderen via de Beartooth Highway. Dit schijnt een van de mooiste wegen in de Verenigde Staten te zijn. Dat belooft wat!

Eindeloze highway in Montana

Eindeloze highway in Montana

Montana

Vóór we daar zullen zijn, moeten we echter eerst nog een heel eind rijden over het platteland van Montana. We rijden door het Helena-Lewis and Clark National Forest, een aardige route. Bij Sluice Boxes State Park stoppen we kort voor een foto. Het rijdt al met al redelijk door, en in de loop van de middag arriveren we bij onze volgende tussenstop: een grasveld vol interessante dieren.

Sluice Boxes State Park

Sluice Boxes State Park

Greycliff Prairie Dog Town

Bij het plaatsje Greycliff is een parkje gewijd aan één van de leukste dieren van Noord-Amerika: prairiehondjes! Deze knaagdiertjes hebben wat weg van eekhoorns en voelen zich thuis op de Amerikaanse prairie. Het zijn echte groepsdieren, die samen met meerdere families in heuse ondergrondse dorpen wonen. Hun naam danken de prairiehondjes aan het scherpe, blaffende geluid waarmee zij onderling communiceren.

Prairiehondje in Greycliff Prairie Dog Town

Prairiehondje in Greycliff Prairie Dog Town

Greycliff Prairie Dog Town is eigenlijk niets meer dan een stukje grasland met wat informatieborden en ruimte om je auto te parkeren. Als je goed kijkt, zie je op veel plekken in het landschap prairiehondjes op de wacht staan bij de ingang van hun holen. De ‘wachter van dienst’ houdt alles en iedereen nauwlettend in de gaten. Kom je te dichtbij, dan volgt er een flink kabaal. Andere prairiehonden worden hierdoor binnen no time gewaarschuwd dat het verstandiger is om ondergronds te vluchten. En – roetsj – tot slot duikt ook de waak(prairie)hond het hol in. Geef ons een stoeltje, een koud drankje en een parasol en we zouden onszelf hier urenlang kunnen vermaken.

Prairiehondje in Greycliff Prairie Dog Town

Prairiehondje in Greycliff Prairie Dog Town

Niet iedereen is overigens blij met prairiehondjes: boeren hebben vaak een hekel aan hun graafwerkzaamheden. De landeigenaar van de grond direct naast Greycliff Prairie Dog Town schijnt prairiehondjes die zich aan de verkeerde kant van de perceelgrens begeven, vrijwel direct af te schieten. Gelukkig lopen we deze boeman vandaag niet tegen het lijf.

Beartooth Highway

Via Columbus rijden we naar Red Lodge, waar de Beartooth Highway begint. De weg begint wat gewoontjes, maar hoe verder we rijden en hoe hoger we komen, hoe adembenemender de uitzichten worden. Zo nu en dan zien we een marmot chillen op een rots aan de kant van de weg.

Beartooth Highway

Beartooth Highway

Het hoogste punt van deze weg ligt op 3307 meter boven zeeniveau. Op die hoogte staan geen bomen, maar de vegetatie is er prachtig. Bovenop het plateau kun je bovendien ontzettend ver kijken. Wat voelen we ons nietig in dit ruige landschap! De natuur is hier overduidelijk nog de baas.

Chipmunk bij Rock Creek Vista op Beartooth Highway

Chipmunk bij Rock Creek Vista op Beartooth Highway

We zijn inmiddels zó vaak gestopt voor het prachtige uitzicht, dat we wat vaart moeten gaan maken. Via een serie switchbacks verruilen we het bergplateau voor de vallei. De Yellowstone-koorts begint inmiddels toe te nemen: het zal niet lang meer duren voordat we in dit wereldberoemde nationale park zullen zijn. Cooke City, een klein dorpje vlak vóór de ingang van Yellowstone National Park, ligt nog op zo’n drie kwartier rijden.

Beartooth Highway

Beartooth Highway

Skyline Guest Ranch

We slapen vannacht in de Skyline Guest Ranch, een volledig uit hout opgetrokken ranch midden in het bos. Hier komen voornamelijk ruiters, jagers en vliegvissers. Zij gebruiken de ranch als uitvalsbasis voor de uitgestrekte natuur van Montana. Zoals veel onafhankelijke hotelletjes in de Verenigde Staten, is deze plek niet terug te vinden op de bekende boekingssites. Wanneer je houdt van een kleinschalig en persoonlijk verblijf, loont het absoluut om op zoek te gaan naar dit soort pareltjes.

Waarschuwingsbord voor beren

Waarschuwingsbord voor beren

Na het inchecken en het nuttigen van een kleine maaltijd vallen we snel in slaap. Voorlopig is dit de laatste dag dat we in een echt bed slapen, want na vandaag gaan we weer kamperen!

Overnachting: Skyline Guest Ranch ($ 141)
Afstand afgelegd: 554 km