Helaas nadert het einde van ons verblijf in Yellowstone. Dit park is met recht één van de bekendste natuurparken ter wereld: wat hebben we genoten! Maar voordat we vertrekken, zullen we eerst nogmaals de geiserbassins bezoeken. We hebben namelijk nog steeds niet alle geisers op ons wensenlijstje gezien.
Firehole Canyon
Voordat we naar de geiserbassins gaan, rijden we eerst over de Firehole Canyon Drive. Deze smalle eenrichtingsweg slingert door het bos in de buurt van Madison Campground. De enige noemenswaardige stop hier is bij de Firehole Falls. Noemenswaardig, maar niet gedenkwaardig. De waterval behelst niet veel meer dan een uit de kluiten gewassen stroomversnelling. Iets verder stroomafwaarts is een plek waar je in de rivier kunt zwemmen. Hier helaas geen warm bronwater, en het weer moedigt ook niet echt aan om een duik te nemen. We laten het aan ons voorbijgaan en rijden verder richting de geisers.
Fountain Paint Pot
Allereerst stoppen we bij de Fountain Paint Pot. Dit is een grote mud pot: warm bronwater heeft zich hier vermengd met losse grond. Het resultaat is een borrelende, blubberige bende. Wat bijzonder is aan deze specifieke mud pot, is dat de modder een rozige pastelkleur heeft. Rondom de Fountain Paint Pot bevinden zich nog diverse andere bronnen en kleine geisers.
In de vulkanische actieve gebieden van Yellowstone zie je véél dode bomen. Uiteraard is dit het gevolg van de voor bomen ongezonde omstandigheden: kokend heet water, extreem zuur water, extreem basisch water… Dat doet zelfs de meest geharde boom al snel de das om.
Black Sand Basin & Upper Geyser Basin
We parkeren onze auto bij het Black Sand Basin, niet ver van de gekte bij Old Faithful. Vanaf deze parkeerplaats kunnen we uiteraard het Black Sand Basin verkennen, maar er loopt ook een trail naar het noordelijke deel van het Upper Geyser Basin. Dat komt goed uit, want dat is précies het deel dat we nog moeten verkennen.
In het Black Sand Basin is Emerald Pool een aanrader, maar de grootste verrassing wacht ons in het Upper Geyser Basin. De Morning Glory Pool steelt de show en is een van mijn absolute favorieten in het park. Extreem helder, diep en kleurrijk. Hij ligt op een wat afgelegen plek, maar sla hem zeker niet over!
Op herhaling
Omdat we er toch in de buurt zijn, stoppen we nog een laatste keer bij de Grand Prismatic Spring. Daar kan namelijk zelfs de Morning Glory Pool niet tegenop. We nemen afscheid van deze mooie plek en rijden via de Firehole Lake Drive langzaam richting de uitgang van het park.
West Yellowstone
We verlaten het park in westelijke richting. Nadat we het toegangsstation van het nationale park zijn gepasseerd, wacht ons een kleine cultuurshock. In het aan het park grenzende stadje West Yellowstone is het een drukte van jewelste. Híér verblijven dus de mensenmassa’s die we de afgelopen dagen in het park zijn tegengekomen. Nu zijn er in Amerika genoeg gezellige toeristenstadjes, maar dit stadje hoort daar absoluut niet bij. Het is een deprimerende omgeving: veel asfalt, weinig sfeer. We vervolgen dus snel onze weg in de richting van het dorpje Arco, zo’n drie uur rijden hiervandaan.
Op safari buiten Yellowstone
Na enkele tientallen mijlen te hebben gereden, zie ik bij een bruggetje een aantal auto’s geparkeerd staan in de berm. Naast de auto’s staan mensen met indrukwekkend grote lenzen op hun camera’s. Linda neemt snel gas terug en parkeert de auto vakkundig op een vrij plekje in de berm. We gokken dat er misschien een beer te zien zal zijn. Maar tot onze grote verrassing staat er een eland in het water, niet ver van het bruggetje. Wat mooi zeg! En wat is ‘ie groot; een flink trekpaard is er niets bij. Stilletjes blijven we de eland een poosje bewonderen.
Verderop op de route stoppen we bij een Walmart om groot in te slaan. De afgelopen zeven dagen hebben we immers geen grote supermarkten meer gezien. In Yellowstone en Grand Teton National Park is weliswaar genoeg te krijgen, maar het is toch voordeliger om voorraden in te slaan buiten de parken. En voor de Walmart geldt natuurlijk ook: de keuze is reuze. Zóveel keuze zelfs, dat het ons soms duizelt. Een bezoekje aan een drukke Walmart kan vermoeiender zijn dan een urenlange bergwandeling.
Kernenergie
We vervolgen onze route en worden tijdens de rit getrakteerd op prachtige, dreigende luchten. Als we Arco naderen, rijden we dwars over het uitgestrekte terrein van de Idaho National Laboratory. Hier werd en wordt veel onderzoek gedaan naar kernenergie. Verspreid over een terrein van bijna 2500 km2 zijn meer dan 50 kernreactoren gebouwd, waaronder de eerste experimentele kernreactor ter wereld. Deze ‘EBR-I’ zullen we morgen gaan bezoeken; daarover dus snel meer!
Verblijf in stijl
Aangekomen in Arco rijden we over een onverhard weggetje naar de camping waar we vanavond zullen slapen. Dit is voor de verandering geen camping in een natuurgebied, maar een commerciële camping van KOA. KOA is één van de bekendste campingketens in de Verenigde Staten. We hebben hier voor een schappelijk bedrag een caravan gehuurd voor één nacht. Compleet met eigen keuken, badkamer, air conditioning en een opgemaakt tweepersoonsbed. Wat een luxe!
Craters of the Moon
De KOA-camping oogt erg gezellig. Er is zelfs een klein zwembadje, maar een frisse duik zit er voor ons niet in. We hebben het plan opgevat om vanavond nog naar Craters of the Moon National Monument af te reizen (circa dertig minuten rijden vanaf de camping), en het is inmiddels al laat op de middag. De belofte van een uitgestrekt park vol met vulkanisch gesteente – een waar maanlandschap – lonkt.
Alhoewel Craters of the Moon niet de status ‘National Park’ heeft, zou je dat bijna wel denken. Er is een mooi bezoekerscentrum, een aantrekkelijke camping en de parkwegen en paden zijn pico bello. Wat een bijzonder landschap is dit zeg! Stiekem hebben we een beetje spijt dat we hier niet zullen overnachten op de parkcamping (‘first come-first served’-basis).
We lopen twee korte verharde trails, de North Crater Flow Trail en de Devil’s Orchard Trail. Dankzij de lichtbewolkte luchten en de naderende zonsondergang lukt het om enkele prachtige foto’s te maken.
Avond
Vlak voordat het donker begint te worden, rijden we weer terug naar de KOA in Arco. We worden getrakteerd op een schitterende zonsondergang; een fijne manier om de dag af te sluiten! Morgenvroeg willen we opnieuw een bezoek brengen aan Craters of the Moon. Na een geïmproviseerde avondmaaltijd in onze caravan kruipen we vlug onder de wol. Vannacht zullen we trouwens allebei voor het eerst in ons leven in een caravan slapen, weer een ervaring erbij!
Overnachting: Craters of the Moon / Arco KOA ($ 57)
Afstand afgelegd: 425 km
Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.