Dit jaar zijn wij voor onze reis gebonden aan de zomervakantie, hetgeen automatisch betekent dat we de hoofdprijs hebben mogen betalen voor onze vliegtickets. Daar staat tegenover dat we een directe vlucht hebben naar onze eindbestemming (Calgary) en dat we op een gunstig tijdstip vertrekken. De vader van Linda is zo vriendelijk om ons naar Schiphol te brengen. Handig hoor, zo’n privé-chauffeur! Ondanks de verwachte drukte op Schiphol arriveren we al vrij snel bij onze gate. We vliegen vandaag met KLM ‘Royal Dutch Airlines’; voor mij een haast unieke gebeurtenis. Ik heb in mijn leven zeker honderd keer in een vliegtuig gezeten, maar dit is pas de tweede keer dat ik vlieg met onze nationale luchtvaartmaatschappij.

Noordelijk Canada vanuit het vliegtuig

Noordelijk Canada vanuit het vliegtuig

Aankomst in Calgary

Het personeel op het vliegveld van Calgary heeft er overduidelijk weinig zin in. Zowel bij de paspoortcontrole als bij de douane kan er geen greintje vriendelijkheid vanaf. Dat was vorig jaar in de Verenigde Staten toch wel anders! Gelukkig is het vliegveld zelf verder heel prettig en zit het autoverhuurbedrijf direct naast de terminal.

Net als vorig jaar huren we voor onze rondreis een auto bij Alamo en ook nu mogen we ter plekke zelf onze auto uitkiezen. Het is echter vrij druk en veel keus is er daardoor niet meer. We besluiten op aanraden van het Alamo-personeel te gaan voor een Chevrolet Equinox. Maar wacht eens: deze auto lijkt wel héél veel op de GMC Terrain die we vorig jaar hadden… De carrosserie van deze modellen bijkt volledig identiek te zijn; alleen het logo verschilt. De auto heeft nog geen 5000 km op de teller staan en ruikt nog als nieuw.

Maar dan: PANIEK! Waar is mijn telefoon gebleven? Niet in mijn zakken, niet in mijn rugzak, niet in de auto… Dat is niet zo handig. Noodgedwongen laat ik Linda achter bij de huurauto en loop ik terug naar de terminal, in de hoop dat KLM mijn telefoon gevonden heeft in het vliegtuig. Bij de informatiebalie van het vliegveld mag ik bellen met het KLM-personeel, maar helaas. Er zit niets anders op dan terug te gaan naar Linda. Dan maar geen telefoon.

Terug bij de auto kijk ik nog eens goed in mijn rugzak en je raadt het al: mijn telefoon zat daar al die tijd gewoon in. Ik hou het er maar op dat mijn rugzak te veel vakjes heeft. Linda houdt het erop dat ik iets mankeer aan mijn ogen. De waarheid zal ergens in het midden liggen. 😉

Comfortabel hotel

Voor deze eerste nacht hebben we een hotel geboekt op steenworp afstand van het vliegveld. We houden er weliswaar niet van om na een lange vlucht direct te moeten rijden, maar zo’n klein stukje naar het hotel moet kunnen. Het hotel blijkt extreem comfortabel te zijn: onze kamer is ruim en is tot in de puntjes verzorgd. En ja hoor: er zijn meerdere jacuzzi’s!

Omdat we morgen een lange dag voor de boeg hebben, besluiten we om vandaag alvast boodschappen te doen. Niet ver van het hotel ligt een Walmart Supercenter. We slaan daar de gebruikelijke zaken in: een koelbox, water, blikjes frisdrank, muesli-repen en ander droogvoer. Omdat we morgen de grens naar de VS zullen oversteken en niet zeker weten of we dan vers fruit mee mogen nemen, kopen we dat voor alle zekerheid nu niet.

Bear spray

Voor de belangrijkste aankoop van deze dag bezoeken we een filiaal van Canadian Tire. We hebben gelezen dat dit één van de weinige plekken in Canada is waar bear spray te koop is (pepperspray om beren mee weg te jagen). In de Rocky Mountains leven heel wat beren. De kans dat we er één tegen het lijf zullen lopen tijdens een wandeling is klein, maar wel aanwezig. Bovendien zitten hier niet alleen zwarte beren, maar ook de véél grotere grizzlyberen. Zeshonderd kilo schoon aan de haak!

Alhoewel wij vredelievende burgers zijn, besluiten we onszelf dan toch maar te bewapenen met twee spuitbussen bear spray. In de VS kun je dat zonder problemen overal kopen, maar hier in Canada ligt dat anders. Pepperspray is immers een wapen, en qua wapenwetgeving lijkt Canada veel meer op Europa. In de winkel moeten we ons legitimeren, een verklaring ondertekenen, en tot slot worden de serienummers van onze flacons genoteerd zodat men deze flacons altijd kan herleiden naar ons. Ik koop er ook meteen heupholsters bij, zodat de spray direct binnen handbereik zal zijn. Het zou natuurlijk wat onhandig zijn als ik éérst mijn hele tas overhoop moet halen als moedertje beer zin krijgt in een hapje Tom.

Voordat we gaan slapen, maken we eerst nog even gebruik van de jacuzzi’s op het dakterras van het hotel. Vanuit de jacuzzi’s zijn in de verte de contouren van de Rocky Mountains te zien. Dit is echt genieten!

Overnachting: Applause Hotel Calgary Airport (inbegrepen bij vliegticket)
Afstand afgelegd: 16 km