Ook onze tweede Amerika-reis is ontzettend goed bevallen. Wat is het toch fijn om rond te toeren op het Noord-Amerikaanse continent! Dankzij de weidse omgevingen en goede infrastructuur ervaar je voortdurend een enorm gevoel van vrijheid. En het helpt enorm dat je de taal spreekt, waardoor je je geen buitenstaander voelt in een vreemde wereld, maar je écht thuis voelt.

Wel hebben we geleerd dat we meer binding voelen met de Verenigde Staten dan met Canada. De natuur in Canada is prachtig, maar dat is de natuur in de Verenigde Staten natuurlijk ook. Bovendien is het in de Verenigde Staten heel eenvoudig om een reisroute samen te stellen die ontzettend afwisselend is qua omgeving. Je kunt woestijnen, bergen, zee en bossen eenvoudig combineren in één reis. In Canada is het toch net wat lastiger om zo’n combinatie te maken. Ook de drukte in de Canadese parken is ons wat tegengevallen, al wisten we vooraf dat drukte in het hoogseizoen in Canada onontkoombaar zou zijn. En we hebben uiteraard wat pech gehad met de bosbranden, die dit jaar een enorme impact hebben gehad.

Tijdens deze reis konden we ons niet aan de indruk onttrekken dat de Canadezen in deze regio wat afstandelijker zijn dan de Amerikanen. Een voorbeeld: in de Verenigde Staten is het bijna een ongeschreven regel dat je iedere mede-wandelaar groet; in Canada werden we regelmatig raar aangekeken als we dit deden (of zelfs straal genegeerd). Gesprekken bleven doorgaans oppervlakkiger en gaven minder blijk van progressiviteit dan wij verwacht hadden. Dat is natuurlijk omgekeerd aan het imago dat we in Nederland hebben van Canadezen versus Amerikanen, maar dat is dan maar zo! Misschien hebben we nét de verkeerde personen getroffen. 😉

Een ander belangrijk verschil tussen beide landen is het prijsniveau. De Verenigde Staten zijn simpelweg vriendelijker voor de portemonnee. Tot slot vinden we de Amerikaanse nationale parken fijner van opzet dan de Canadese parken. In Canada is véél ruimte voor commercie. In de Amerikaanse parken die wij tot nu toe bezocht hebben, is dat veel minder het geval.

Betekent het bovenstaande dat we niet snel terug zouden gaan naar Canada? Zeker niet, het blijft een fantastisch land om in rond te reizen! We willen absoluut ook de regio rond Vancouver eens gaan ontdekken; dat moet heel mooi zijn. En naar de Canadese Rockies komen we ook graag eens terug, al is het alleen maar voor het paradijselijke Lake O’Hara!

Hoogtepunten

De absolute hoogtepunten deze reis waren Glacier National Park, Yellowstone National Park en Lake O’Hara in Yoho National Park. Ook het gebied rond Arco is ons verrassend goed bevallen, met Craters of the Moon National Monument en het bezoek aan de eerste kerncentrale ter wereld. Wat ons minder heeft kunnen bekoren, waren de drukke toeristische meren in de Canadese Rockies. Lake Louise, Moraine Lake, Emerald Lake… Het was allemaal wel aardig, maar véél te druk en té commercieel.

Terugblikkend zijn we erg tevreden over ons reisschema. Een volgende keer zouden we beslist meer ruimte inplannen voor Glacier National Park: dat park heeft in de korte tijd dat we er waren ons hart stiekem een beetje veroverd.

Kosten

Deze keer zijn we hartje hoogseizoen op vakantie geweest, van half juli tot half augustus. Dat, in combinatie met het dure Canada, zorgt ervoor dat dit geen goedkope reis was. Maar aan de andere kant hebben we weinig excursies gedaan, en hebben we daar dus flink op bespaard ten opzichte van onze reis in 2016. Een meevallertje was verder de gratis toegang tot de Canadese nationale parken, in verband met het 150-jarig bestaan van Canada.

ReisonderdeelBedrag
Vliegtickets (incl. eerste overnachting)€ 2085€ 1043 per persoon
Autohuur€ 1184€ 54 per dag
Overnachtingen€ 1075€ 51 per nacht
Restaurants, benzine en boodschappen€ 1689€ 77 per dag
Entrees en excursies€ 167

NB: Bovenop bovenstaand overzicht komen nog de kosten voor vervoer van onze woonplaats naar Schiphol en vice versa en de kosten van souvenirs.