In tegenstelling tot gisteren hebben we vandaag een drukke dag voor de boeg. ’s Ochtends bezoeken we Lower Antelope Canyon én Upper Antelope Canyon, en aan het einde van de middag worden we in Monument Valley verwacht voor een tour.

We breken snel onze tent af en maken een essentiële stop bij het sanitaire gebouw alvorens we vertrekken. In het sanitaire gebouw hangt namelijk een geldwisselautomaat. Hier wisselen we briefgeld in voor een zak vol quarter coins. Deze quarters zijn het enige muntgeld dat er toe doet in de VS: allerlei apparaten die op muntgeld werken (wasmachines, wasdrogers, douches) accepteren alléén quarter coins. Het kan kortom geen kwaad om hier een voorraadje van in te slaan. Wisselgeld krijg je immers nauwelijks als je zoveel mogelijk met een creditcard afrekent. Wat bovendien erg leuk is, is dat de quarters in verschillende thema’s geslagen worden. Zo is er een serie met staten, en een serie met nationale parken en historische locaties. Per jaar verschijnen binnen die laatste reeks, America the Beautiful, vijf nieuwe quarters. Ik neem me voor de muntjes te gaan verzamelen als aandenken aan onze vakantie(s).

Antelope Canyon

Allereerst brengen we een bezoek aan Antelope Canyon, bekend van de bureaubladachtergronden van zowel Windows als MacOS. Antelope Canyon is een slot canyon: een zeer nauwe canyon die veel dieper dan breed is. Slot canyons worden door erosie gevormd en dienen als een natuurlijk afwateringskanaal, in dit geval richting Lake Powell. Nu regent het niet bijster veel in deze regionen, maar áls het regent, kun je maar beter maken dat je je niet in een slot canyon bevindt. Omdat het er zo nauw is, loopt het in een mum van tijd vol water. Levensgevaarlijk dus. Ieder jaar komen er in de VS tientallen mensen om het leven door deze flash floods. Aan de rand van Lower Antelope Canyon zijn om deze reden op verscheidene punten touwladders geïnstalleerd, die in noodsituaties naar beneden kunnen worden gelaten. Vandaag is de lucht gelukkig stralend blauw.

Waarschuwing voor flash floods

Waarschuwing voor flash floods

Antelope Canyon ligt voor een groot deel op grondgebied van de Navajo Nation, een gebied van 71.000 kmin Arizona, Utah en New Mexico. De Navajo Nation wordt op relatief autonome wijze bestuurd door de Navajo-indianen die al zeer lang in dit gebied wonen. In verschillende delen van Antelope Canyon worden tours verzorgd; een wandeling door de slot canyon zonder gids is niet toegestaan. Wij besluiten twee tours te doen, die in Lower Antelope Canyon en die in Upper Antelope Canyon. Voor beide geldt: ruim vooraf reserveren.

Lower Antelope Canyon

Lower Antelope Canyon kan het best in de ochtend worden bezocht en vormt daarom onze eerste stop. Dit is de goedkoopste tour van de twee, vermoedelijk omdat je er zelf met de auto heen kunt rijden. Vanaf een afstandje lijken we op een braakliggend stuk land af te stevenen: er is niets dat de nabijheid van een canyon doet vermoeden. Maar zoals gezegd zijn slot canyons per definitie smal, en in geval van Lower Antelope Canyon wordt de canyon bereikt vanaf de bovenzijde. Uiteindelijk verraadt een smalle spleet in de grond de locatie van de canyon. Hoewel we via stevige metalen trappen (vaak zelfs met trapleuning) afdalen in de diepte, voelt het allemaal best avontuurlijk. De tour is erg de moeite waard, de sfeer is ontspannen en er is genoeg tijd voor het maken van foto’s.

Lower Antelope Canyon

Lower Antelope Canyon

Upper Antelope Canyon

Na afloop rijden we terug naar Page, eten we een broodje bij Subway (inderdaad, alwéér) en melden we ons bij de verzamelplaats voor onze tour naar Upper Antelope Canyon. De ingang van dit deel van de canyon is niet bereikbaar met een normale personenauto. Vanuit het centrum van Page worden we daarom met terreinwagens naar de canyon gebracht. In slot canyons als Antelope Canyon komt weinig daglicht, maar het licht dat wél weet door te dringen creëert prachtige lichtpartijen. Het is dus belangrijk om onze bezoeken goed te timen. Voor Upper Antelope Canyon geldt dat de lichtinval rondom het middaguur perfect is. De tour door dit deel van de canyon is duidelijk drukker en het tempo ligt hoger, maar gelukkig zijn we hier (mentaal) op voorbereid. Van de lichtinval in de canyon krijgen we maar geen genoeg.

Ingang van Upper Antelope Canyon

Ingang van Upper Antelope Canyon

Tijdzones

Na afloop van de tours beginnen we aan de autorit naar Monument Valley. We controleren eerst nog even of onze telefoons nog staan ingesteld op de juiste tijd. In dit deel van Amerika is dat geen simpele aangelegenheid. Zo bevinden Nevada/California en Arizona/Utah zich in twee verschillende tijdzones. Arizona doet echter weer níét mee met de zomertijd, in tegenstelling tot de andere staten. Navajo Nation ligt verspreid over drie staten, en heeft besloten om voor het deel van hun grondgebied in Arizona wél mee te doen met de zomertijd. Om het toeristen gemakkelijker(?) te maken is dáár weer een uitzondering op gemaakt als het gaat om de tourtijden van Antelope Canyon. Het resultaat is dat je tijdens het rondrijden hier continu de klok blijft verzetten!

Monument Valley

Na een paar uur rijden wordt het landschap steeds vlakker en uitgestrekter, en zien we hier en daar opvallende buttes en mesas opdoemen, zandsteenformaties die kenmerkend zijn voor deze omgeving. In Monument Valley staan de bekendste van deze formaties: West Mitten ButteEast Mitten Butte en Merrick Butte. Deze drie-eenheid vormt het decor voor talloze westerns en games. We zetten ons tentje op op een wel héél idyllische locatie: een primitieve camping op een zanderige helling, met vrij uitzicht op Monument Valley. Veel beter gaat het niet worden! We positioneren ons tentje op zo’n manier, dat we morgenochtend bij het wakker worden alleen maar de voorzijde hoeven open te ritsen voor een grandioos uitzicht.

The View Campground in Monument Valley

The View Campground in Monument Valley

De dag zit er nog niet op. Snel haasten we ons naar het visitor center waar we hebben gereserveerd voor een jeep-safari. Buiten de hoofdweg liggen er geen geasfalteerde wegen door Monument Valley. Omdat we met een huurauto onverzekerd zijn als we over dirt roads rijden, hebben we een tour geboekt. Deze tour brengt ons ook op plekken waar je zonder gids niet mag komen. Het is allemaal erg kleinschalig en we krijgen volop gelegenheid om vragen te stellen aan onze vrouwelijke Navajo-gids. Wanneer we aan het eind van de dag in ons tentje kruipen, is het alweer donker.

Monument Valley

Monument Valley

Overnachting: The View Campground ($ 21)
Afstand afgelegd: 235 km