Vandaag gaan we een flinke hike doen: de Observation Point Trail. In alle vroegte nemen we een shuttlebus naar de trailhead. Hoewel de wachttijd voor een shuttlebus in de ochtenduren in Zion behoorlijk kan oplopen (denk: massa’s mensen die tegelijkertijd het park in willen), hebben wij hier gelukkig nog geen last van. Het startpunt van onze wandeling ligt nabij Weeping Rock, waar wij gisteren geweest zijn. Die wandeling duurde slechts een kwartiertje. De wandeling die we vandaag op het programma hebben staan kost echter al snel een uur of vier.

Observation Point

Wij lopen naar Observation Point, een hooggelegen punt aan de oostelijke rim van de vallei. In totaal lopen we bijna 13 kilometer en klimmen we zo’n 700 meter. Door vroeg van start te gaan, hopen we optimaal van de schaduw te kunnen profiteren. In de volle zon langs een steil pad omhoog zigzaggen lijkt ons niet zo aantrekkelijk. De klim is pittig, maar bij iedere bocht wordt het uitzicht mooier. Het is dus geen straf om geregeld even in te houden en de omgeving in ons op te nemen.

Uitzicht vanaf het onderste deel van de trail naar Observation Point, Zion National Park

Uitzicht vanaf het onderste deel van de trail naar Observation Point

Halverwege de klim loopt het pad door Echo Canyon, een smalle kloof tussen twee bergwanden in. Voor ons vormt dit een kleine oase van vlakheid. Voorbij Echo Canyon gaat de klim verder. We komen niet veel mensen tegen, want het is te vroeg op de dag om al tegenliggers te kunnen hebben. De enkele tegenligger die we wél zien, is vermoedelijk gestart bij een andere trailhead. De laatste kilometers van de trail zijn vlak. We bevinden ons op een plateau en lopen in een bosrijk gebied. De omgeving is hier minder spectaculair, maar we weten dat de rim van het plateau niet ver weg is. Ieder moment zouden we dus weer zicht kunnen krijgen op de canyon.

Trail naar Observation Point in Zion National Park

Trail naar Observation Point

In de verte zien we enkele mensen stilstaan. Dát zou weleens Observation Point kunnen zijn. We blijken gelijk te hebben. Het eindpunt van de wandeling biedt een schitterend panorama-uitzicht over de vallei. Omdat we geen haast hebben, blijven we lange tijd genieten van deze plek. We maken foto na foto, kletsen met medewandelaars en raken toevallig aan de praat met een stel dat uit Nederland afkomstig is. Het koppel is niet op vakantie, maar woont in de buurt en heeft het voorrecht om geregeld korte trips te kunnen maken in deze omgeving.

Angels Landing

Vanaf Observation Point zien we aan de overkant van de vallei Angels Landing liggen. Dit veel lager gelegen punt is het einddoel van de bekendste trail in Zion National Park. De trail naar Angels Landing gaat rakelings langs diepe afgronden en er zijn kettingen langs de route bevestigd als steun. Het is ongetwijfeld erg mooi, maar allerminst geschikt voor mensen met hoogtevrees zoals ikzelf. Ik heb dan ook bewust gekozen voor de wandeling naar Observation Point. Hier hoeven we alleen bij het eindpunt te waken voor voldoende afstand tot de afgrond en het is bovendien beduidend rustiger. Een heerlijke wandeling!

Observation Point in Zion National Park

Observation Point. Doel bereikt!

Uiteindelijk blijven we een uur op Observation Point alvorens we beginnen aan onze afdaling. De zon staat inmiddels hoog aan de hemel, en veel delen van het pad liggen nu in de zon. Hoewel we afdalen, is het door de intense zon best afzien. Eenmaal beneden nemen we de bus naar Zion Lodge, waar we onszelf trakteren op een lekker softijsje. Nou ja, ‘ijsje’: het ijs torent even hoog als het hoorntje lang is. Na een fikse wandeling komen die calorieën echter goed van pas.

Emerald Pools

Voordat we teruggaan naar de camping maken we nog een korte wandeling. Vanuit Zion Lodge loopt een redelijk eenvoudig pad naar de Emerald Pools. We voelen onze spieren inmiddels behoorlijk. Na het bereiken van de Lower Emerald Pools besluiten we om weer terug te lopen: we kunnen niet zeggen dat we onder de indruk zijn. De Middle en Upper Emerald Pools laten we daarom aan ons voorbij gaan. Zion National Park als geheel heeft echter een diepe indruk op ons gemaakt. Het voelt als een waar wandelparadijs vol mogelijkheden tot avontuur, één van de hoogtepunten van onze reis.

Overnachting: Watchman Campground ($ 20)
Afstand afgelegd: 0 km