Later dan we eigenlijk zouden willen, zitten we in de auto. Vandaag willen we vroeg in de ochtend bij Mesa Arch in het Island in the Sky-district van Canyonlands National Park zijn. Deze natuurlijke boog licht rood op in het ochtendlicht. Bovendien verwachten we hier vroeg op de dag nog niet veel drukte. Het valt ons op dat Amerikanen over het algemeen geen ochtendmensen zijn: pas vanaf een uur of negen à tien komt men echt op gang. Dat is goed nieuws voor ons, want wij zijn vaak al vroeger op pad. Ik ben geen ochtendmens, maar door het veelvuldig buiten zijn en het slapen in een tent gaan we automatisch leven naar de stand van de zon. We worden dus vroeg wakker en gaan ook weer op tijd slapen. De zon komt hier om zes uur ’s ochtends op en gaat om half negen ’s avonds weer onder.

Het is een klein uurtje rijden van onze camping naar Island in the Sky. De weg voert door een desolaat en redelijk vlak landschap. In Amerika geldt op veel plaatsen dat vee geheel vrij rondloopt (open range cattle), en dat je dus uit moet kijken dat je geen koe op je motorkap krijgt. Het verveelt ons tot nu toe allerminst om te worden opgehouden door een kudde koeien; bovendien levert het leuke fotomomenten op.

Island in the Sky

Wanneer we het park binnenrijden wordt direct duidelijk waarom dit gebied bekendstaat als ‘Island in the Sky’: we bevinden ons op een plateau dat hoog uittorent boven het omliggende gebied. Het doet denken aan de plek waar we een paar dagen geleden waren, Needles Overlook. Het woeste terrein zorgt ervoor dat het gebied populair is onder liefhebbers van 4×4’s en terreinbuggy’s. Er zijn talloze dirt roads waar je eindeloos op kunt rondrijden mits je beschikt over het juiste voertuig. Op de camping zien we ook veel Amerikanen die achter hun auto een trailer trekken waar één of meerdere buggy’s op worden vervoerd. Ook hier geldt weer: als de Amerikanen iets doen, dan doen ze het goed en mag het wat kosten. Ik vermoed dat de buggy’s een groot deel van het jaar in de garage staan, aangezien de meeste Amerikanen niet meer dan tien tot vijftien verlofdagen per jaar hebben.

Island in the Sky in Canyonlands National Park

Island in the Sky

Mesa Arch

De trail naar Mesa Arch is rustig, en het is heerlijk lopen zo vroeg op de dag. Het zonnetje heeft al genoeg kracht om het niet koud te hebben. Bij aankomst bij Mesa Arch slaan we steil achterover van wat we aantreffen. Zó’n mooi uitzicht zagen we niet eerder tijdens deze reis. Sterker nog: zo’n mooi uitzicht zagen we nog nooit!

De arch bevindt zich aan de rand van het plateau, met daarachter een steile afgrond en een waanzinnig mooi uitzicht over de vlakte ver beneden ons. Hier kun je vele tientallen kilometers ver kijken zonder enig teken van menselijke beschaving te bespeuren, de verlaten dirt roads uitgezonderd. We blijven ruim een half uur staan om te genieten van deze plek. De grootsheid van het landschap wordt voor ons nog eens extra benadrukt door de immense stilte. Er is hier vrijwel niemand: slechts af en toe worden we gestoord door een andere toerist.

Mesa Arch in Canyonlands National Park

Mesa Arch

Grandview Point

Eigenlijk willen we niet weg, maar er is meer moois te zien. We rijden naar twee andere iconische uitzichtpunten op het plateau: Green River Overlook en Grandview Point. Bij die laatste is het mogelijk om enkele kilometers langs de rand van het plateau te lopen en zodoende steeds vanuit een andere hoek van het uitzicht te genieten. Zoals op veel plekken in de nationale parken zijn er geen hekken of barricades aanwezig om je te beschermen tegen een eventuele val. Gelukkig maar, want dat zou op een plek als deze écht afbreuk doen aan de natuurwaarde. Voordat we het park verlaten gaan we nog langs bij Upheavel Dome, een krater die vermoedelijk is ontstaan door een inslag van een meteoriet. Er liggen hier enkele lange trails, maar we kiezen ervoor om enkel een paar viewpoints te bezoeken die uitkijken over de krater.

Island in the Sky in Canyonlands National Park

Island in the Sky

Dead Horse Point

Het tweede deel van de dag brengen we een bezoek aan Dead Horse Point State Park. Dit park ligt niet ver van het Island in the Sky-district, en bevindt zich net als Island in the Sky op een hoog plateau. Bijzonder aan dit plateau is dat het niet erg groot is, en dat je dus bijna helemaal rond kunt lopen langs de rim. Ook Dead Horse Point State Park vormt een belangrijke filmlocatie in de HBO-serie Westworld (namelijk voor Mesa Hub, het hoofdkantoor van Delos).

In het park besluiten we de gehele route langs de rim af te leggen, en hierin blijken we vrijwel de enigen te zijn. Halverwege zien we in de verte diepblauwe waterbassins liggen. Dat kán bijna geen natuurlijke kleur zijn. Dat blijkt te kloppen: de bassins behoren tot een productielocatie voor kaliumchloride, oftewel potash. De kaliumchloride wordt gewonnen door middel van evaporatie. Door middel van blauwe kleurstof wordt dit proces versneld. Het levert een erg kleurrijk tafereel op, op een locatie waar je dat niet verwacht. We lopen snel door, want de lucht begint donker te kleuren en we zijn bang dat het gaat regenen of onweren. Uiteindelijk blijft het toch droog. Desondanks keren we snel terug naar onze camping, na het scoren van een avondmaaltijd bij de supermarkt: tijd voor de jacuzzi!

Dead Horse Point Overlook in Dead Horse Point State Park

Dead Horse Point Overlook

Overnachting: Moab Valley RV ($ 34)
Afstand afgelegd: 190 km